Børsteteknik

Børsteteknik

Børsteteknik – børn

Det er vigtigt at passe godt på sine tænder og holde dem rene - hele livet! Hjælp derfor dit barn med at få gode tandbørstevaner fra start. Hver gang du er på klinikken med dit barn vil vi rådgive og vejlede omkring renhold af dit barns tænder.

 

Boersterum

En lille tandbørste

Vi anbefaler en lille tandbørste, der passer til dit barns mund samt brug af voksen tandpasta. Fra alle mælketænder er brudt frem anbefales en mængde svarende til barnets lillefingernegl, inden da anbefales en mængde svarende til et tyndt cremelag på børstehovedet. Mængden øges med alderen.

 

Væn dit barn til tandbørsten

Vi anbefaler, du allerede inden den første tand bryder frem, vænner dit barn til tandbørsten. Lad barnet undersøge tandbørsten og lære fornemmelsen af den i munden at kende, overgangen til tandbørstning vil således ikke blive så stor.

 

Tandbørstning

Vi anbefaler at små børn enten lægges på puslepuden eller på en seng, evt mellem dine ben med hovedet vendt mod dig, så du har et godt overblik og tag på barnet. Mange kan være nervøse for at presse tandbørstningen igennem, men manglende tandbørstning kan betyde huller i tænderne selv på små børn, så det er meget vigtigt at få børstet godt fra starten.

Erfaring viser, at de fleste børn efter nogle gange affinder og vænner sig til at få børstet tænderne, så det er vigtigt at holde ud selvom det kan virke svært. Hvis du har problemer med tandbørstningen på dit barn, er du velkommen til at kontakte klinikken.

Større børn kan få børstet tænderne stående eller liggende, vigtigst er det at den voksen har overblik og mulighed for at børste alle tænderne godt. Børst dit barns tænder indtil det er 10-12 år.

Børst dit barns tænder to gange dagligt, ved tætte kindtandsmellemrum anbefaler vi endvidere brug af tandtråd om aftenen.

Er du i tvivl om dit barn er i stand til selv at børste sine tænder er du velkommen til at kontakte klinikken.

Børste videoer

Vær venlig at acceptere marketing-cookies for at se denne video.
Vær venlig at acceptere marketing-cookies for at se denne video.

Børsteteknik - unge og voksne

Dit barn får undervisning i tandbørstning i 4. kl., det såkaldte tandbørstekørekort, hvorefter dit barn har lært teknikken til korrekt tandbørstning. Det er vigtigt barnet huskes på at børste efter metoden og bruger min 2 minutter hver morgen og aften.

Nedenunder ses en lille tegnefilm der illustrerer korrekt børsteteknik for unge og voksne.

Børsten holdes i en vinkel på 45 grader med de nederste børstehår på tandkødet. Den bevæges i 10 små cirkelbevægelser på hver tand, inden den flyttes videre til næste.

Vi anbefaler der børstes systematisk. Start i den ene kæbehalvdel, børst ydersider, indersider og tyggeflader og tilsvarende i den anden kæbehalvdel. Afslut med tandtråd som illustreret i tegnefilmen.

Boersteteknik5
Boersteteknik4
Boersteteknik2
Boersteteknik1

Brugen af tandtråd

Det er godt at supplere tandbørstningen med brugen af tandtråd

Tandtraad3
Tandtraad5

Kontakt os / bestil tid